,

Testissä MiaoMiao

Testissä MiaoMiao

HUOM! Tsekkaa myös jutun lopusta päivitykset 26.9.2018 sekä 27.4.2019.

Abbotin Freestyle Libre oli jakeluun tullessaan varsin kätevä edistysaskel pelkkiin sormenpäämittauksiin tottuneelle. Sokeritason saaminen tietoon pelkällä sensorin huitaisulla oli aluksi luksusta, erityisesti jos kokemusta muista sensoreista ei ollut.

Alkuvuonna 2018 Abbott teki monet Libre-lukijan näyttöön turhautuneet tyytyväiseksi tuomalla oman mobiilisovelluksensa saataville, käyttökokemus kun parani kertaheitolla kun pakollista tarvetta erillisen lukijalaitteen käytölle ei enää ollut.

Seuraavan askeleen eteenpäin Libre-sensoreiden hyödyntämisessä ovat ottaneet kolmannet osapuolet. Ambrosia Systemsin Nightriderista moni on kuullut puhuttavan, mutta sen tuoreesta kilpailijasta MiaoMiaosta toistaiseksi harvempi.

MiaoMiao on lisälaite, joka asennetaan Libren päälle ja jolla älypuhelimeen (ja älykelloon) saadaan jatkuvaluonteinen glukoosiarvojen seuranta hälytyksien kera. Laite lukee Libren sensoria NFC:llä 5 minuutin välein ja välittää tiedon Bluetoothilla älypuhelimelle.

Toisinsanoen MiaoMiao tuo Libren lähemmäs esimerkiksi Dexcom G5:n käyttökokemusta, poistaen samalla tarpeen huitoa sensoria jatkuvasti puhelimella tai ulkoisella lukijalla.

Kiinni iholle

MiaoMiao toimitetaan pienessä laatikossa, jonka sisällön oleelliset osat ovat itse MiaoMiao, sen laturijohto (menee mihin tahansa USB-tökkeliin) sekä läjä kiinnitystarroja.

MiaoMiao latauksessa

MiaoMiao siis kiinnitetään Libren päälle tarroilla, joskin saatavilla on myös nauhakiinnitys erillisenä tuotteena. Tarroja tulee paketissa 60 kpl ja niitä voi tilailla netistä lisää.

Kiinnitykseen tarkoitettuja tarroja

Vajaan neljän viikon pituisen testijaksomme ensimmäisen Libre-sensorin kohdalla lisävahvikkeena sekä sensorille että MiaoMiaolle käytettiin kinesioteippiä miltei käyttöönotosta lähtien. Tähän tarpeeseen vaikuttivat selkeästi hellesään tuoma järjetön hikoilu sekä Libren sijainti kädessä.

Ensimmäinen Libre ja MiaoMiao

Ensimmäisen sensorin sijaitessa olkavarren alemmassa ”löllömmässä” kohdassa, jälkimmäinen sensori asennettiin kiinteämpään kohtaan vain muutama sentti olkavarren alusta alaspäin.

Toinen Libre ja MiaoMiao

Tällä kiinteämmällä sijainnilla sekä Libre että MiaoMiao pysyivätkin paikallaan ilman lisäviritelmiä allekirjoittaneelle suht normaalin yli viikon ajan, kestäen useat suihkut (saunaa ei kokeiltu). Loppupäiviksi vähän teippailua päälle.

Tarvittaessa MiaoMiaon voi myös irrottaa Libren päältä ja vaihtaa sen tarrat, kunhan ei vahingossa samalla irrota itse Libreä iholta.

Kuten itse Librenkin kanssa, myös MiaoMiaon tarrojen liiman kanssa erilaiset ihotyypit toimivat eri tavoilla. Oman ihon ja MiaoMiaon tarrakiinnityksen toimivuus selviää siis kokeilemalla, ja apuja voi aina ottaa teippauksista.

Käyttöönotto

MiaoMiaon käyttöönotto sen fyysisen asennuksen jälkeen tapahtuu mobiilisovelluksessa. Tätä ennen uusi sensori pitää skannata joko Libren omalla sovelluksella tai Libren ulkoisella lukijalla käyttövalmiiksi, ja odottaa normaalit 60 minuuttia jotta sensori on käytettävissä.

Android-käyttäjille MiaoMiao suosittelee sovellukseksi joko xDripiä tai Glimpiä, iOS-käyttäjille puolestaan tarjolla on Spike, jolla myös testijaksomme toteutettiin. Spike asennetaan iPhoneen App Storesta löytyvän TestFlight-sovelluksen kautta.

Bluetooth-paritus tapahtuu lähetinasetuksissa, jossa myös akun varaustila näkyy

MiaoMiao otetaan käyttöön lisäämällä se Spikeen lähettimeksi (Transmitter). Paritus tapahtuu nopeasti Bluetoothilla, ja sen jälkeen Spike pyytää käyttöönottovaiheen kalibrointiarvoa sormenpäämittauksesta.

Käyttöönottovaiheen kalibrointi

Graafi, algoritmi ja kalibroinnit

Päänäkymässä Spike näyttää viimeisimmän arvon suuntaviivoineen, ja piirtää graafia Libren sensorista hakemistaan arvoista valitulla aikajaksolla (1, 3, 6, 12 tai 24 tuntia). Oletusarvoisesti arvoja haetaan 5 minuutin välein, mutta tarvittaessa arvon voi päivittää myös on-demandina sovelluksen ylävalikon kautta.

Graafia pistos- ja hiilarimerkintöineen

Graafin tavoitehaarukkaa ja ulkoasua voi säätää asetuksista, ja itse glukoosiviivan lisäksi näkymä sisältää tiedon viimeisimmästä päivityshetkestä sekä kyseisen arvon eroavaisuuden edelliseen haettuun arvoon (esim +0.13 mmol/L).

Puhelimen ollessa pystysuunnassa graafin alalaidassa näytetään statistiikkaa

Puhelinta pystysuunnassa pidettynä näytön alalaidassa näytetään tilastoja arvojen haarukassa pysymisestä. Tämän lisäksi saatavilla ovat keskimääräinen glukoosiarvo, A1C-arvio sekä skannattujen lukemien määrä.

Kropassa aktiivisena olevat hiilihydraatti- ja insuliinimäärät voi merkitä sovellukseen ja ne näkyvät graafissa palleroina. Hiilihydraattien vaikutusviive ja imeytymisnopeus määritellään asetuksissa, kuten insuliinienkin vaikutusajat.

Spike mahdollistaa myös kalibroinnin sormenpäämittauksilla, mutta vaikka kalibrointeja ei tekisi lukuisiin päiviin, silti tulostarkkuus pitää kutinsa. Vaikka kalibrointeja voikin siis tehdä, niiden jatkuva toteuttaminen ei ole pakollista. Testijaksomme aikana kalibrointeja tehtiin vain muutamia.

Sovelluksen algoritmi vaikuttaa hyvin toimivalta ja älykkäältä, sillä näytetyt arvot olivat testijaksollamme miltei poikkeuksetta lähempänä sormenpäämittausten tuloksia kuin Libren oman sovelluksen arvot.

Tänään -näkymän widget

Itse sovelluksen lisäksi Spike sisältää iOS:n Tänään -näkymään suunnitellun widgetin, joka näyttää graafin minimaalisena yhteenvetona. Halutessaan Spikelle voi antaa myös luvan kirjoittaa glukoosiarvot iOS:n HealthKitiin.

Hälytykset ja notifikaatiot

Hälytysten suhteen Spike tarjoaa suhteellisen monipuoliset säätömahdollisuudet. Kullekin seuraavista tilanteista on määriteltävissä omat hälytyksensä:

  • Nopea nousu
  • Hyvin korkea arvo
  • Korkea arvo
  • Nopea lasku
  • Matala arvo
  • Hyvin matala arvo
  • Kalibrointipyyntö
  • Virhe lukeman hakemisessa
  • Mykistetty puhelin
  • Lähettimen akku vähissä
Hälytyksen asetukset

Jokaisen tilanteen kohdalle on luotavissa joko 24h tai vain tietyn ajan päivästä voimassa olevia hälytysasetuksia.

Kullekin hälytysasetukselle puolestaan on valittavissa tyyppi, ja kullakin tyypillä taas on omat oletusarvoiset torkkuasetuksensa, toistoasetus, äänivalinta sekä värinävalinta (päällä/pois).

Hälytyksen ääni- ja värinävalinnat

Ääntä ei ole kuitenkaan pakko valita, ja toisaalta Spikeä voi käyttää halutessaan myös täysin ilman hälytyksiä. Mikäli hälytykset kuitenkin ottaa käyttöön, niitä voi luoda vaikkapa kaikille seuraaville skenaarioille saman käyttäjän kohdalla:

  • Nopea lasku
    • voimassa 08-22, hälytyksenä värinä
    • voimassa 22-08, hälytyksenä ääni 1 + värinä
  • Matala arvo
    • voimassa 24h, hälytyksenä värinä
  • Hyvin matala arvo
    • voimassa 08-22, hälytyksenä värinä
    • voimassa 22-08, hälytyksenä ääni 2 + värinä
  • Nopea nousu
    • voimassa 08-22, hälytyksenä värinä
    • voimassa 22-08, hälytyksenä ääni 3 + värinä
  • Korkea arvo
    • voimassa 24h, hälytyksenä värinä
  • Hyvin korkea arvo
    • voimassa 08-22, hälytyksenä värinä
    • voimassa 22-08, hälytyksenä ääni 4 + värinä

Spiken sisäinen äänivalikoima on hyvinkin riittävä jotta erilaisille hälytyksille saa helposti tunnistettavan äänimaailman luotua. Ja kyllä, puhelimen mykistyksen voi yliajaa niin että hälytykset huutelevat vaikka puhelin olisi mykistystilassa.

Liian alhaisen sokerin hälytys
Liian nopeasti laskevan glukoosin hälytys

Hälytykset aktivoituvat puhelimessa push-notifikaatioina, jollaista täppäämällä Spiken sovellus tulee esiin ja antaa mahdollisuuden torkkuajastukselle. Jos torkkua ei aseta, jatkuvat hälytykset tiuhaan tahtiin niin kauan kun kriteerit täsmäävät.

Torkkuajastus

Arvot älykelloon

Applen laitteita käyttäville tervetullut ominaisuus Spikessä on tuki Apple Watch -älykelloille. iPhoneen Spikeä asennettaessa sen älykelloversio asentuu Apple Watchiin automaattisesti.

Apple Watchissa Spike näyttää viimeisimmän glukoosiarvon, graafin ja statistiikkojen kera. Graafin aikajaksoa voi iPhone-sovelluksen tapaan vaihtaa 1-24 tunnin väliltä.

Spike Apple Watchissa

Sovellus pyrkii myös ennustamaan missä glukoosiarvot menevät 30 minuutin päässä viimeisimmästä arvosta.

Spiken komplikaatio kellonäytön alalaidassa

Apple Watchin kellonäyttöön Spiken viimeisimmät arvot saa pienen kalenterikikkailun myötä, johon sovellus tarjoaa selkeät ohjeet. Niinsanottu komplikaatio näyttää viimeisimmän arvon suuntanuolineen ja erotuksineen edelliseen arvoon nähden.

Notifikaatio Apple Watchissa

iPhoneen tulevat hälytykset välittyvät Apple Watchille normaaleina push-notifikaatioina, joiden ääni- tai värinäasetuksiin ei voi vaikuttaa sovellustasolla, vaan ne saapuvat Apple Watchiin samalla tavalla kuin esimerkiksi notifikaatiot tekstiviesteistä. Hälytyksiä niistäkin voi kuitenkin torkuttaa.

Android Wear -pohjaisia älykelloja käyttävät voivat hyödyntää MiaoMiaota xDripin ja Glimpin älykellotuen kautta. Näistä lisää esimerkiksi täällä ja täällä.

Esimerkkituloksia

Itse Libren sensorin arvojen tullessa normaalisti noin 15 minuuttia sormenpään tuloksia jäljessä (koska kudos vs veri), Spike vaikuttaa onnistuvan tuomaan omalla algoritmillaan arvoja lähemmäs totuutta eli sormenpäästä mitattuja arvoja.

Alla muutamia pistoesimerkkejä kahden eri sensorin ajalta sormenpäämittarin, Libren oman sovelluksen sekä Spiken välillä. Graafissa lähimpänä 0,0 mmol/l rajaviivaa olevat tulokset ovat tarkimpia.

Käyttökokemukset

Vajaan neljän viikon koejakson ja kahden Libre-sensorin aikana aikana MiaoMiaoon on ehtinyt tottua niin syvästi, ettei ilman sitä todellakaan halua olla. Mahtava pieni kapistus. Ladattava sellainen vieläpä.

Hälytysten toimiessa tärkeänä lisätyökaluna tilanteiden ehkäisyssä ja korjaamisessa myös arvojen näkeminen suoraan älykellosta on vakuuttanut suuresti, kenties oleellisimpana boostina halulle pitää sokerit paremmassa kunnossa.

Spike -sovellusta päivitetään melkoisen tiuhaan tahtiin, ja se vaikuttaa pääosin vakaalta paria jumiutumista lukuunottamatta. Päivitysten myötä mahdollisia ongelmia korjataan nopeasti, ja uusia ominaisuuksia / parannuksia ilmenee tasaiseen tahtiin.

Algoritmien myötä lähempänä sormenpäämittauksia olevat arvot auttavat reagoimaan tilanteisiin karvan verran nopeammin kuin Libren oman sovelluksen tai ulkoisen lukijan kautta arvoja tutkailtaessa.

Ja mikäli kinesioteippiä tai muuta teippausta silloin tällöin tarvitsee, on se pieni hinta MiaoMiaon tuomiin etuihin nähden.

Testijakson perusteella tätä pientä kapistusta ei voi kuin suositella.

PS: Spike tukee myös tietojen seurantaa toiselta iPhonelta käsin niiden ollessa samassa WiFi-verkossa. Lisäksi epävirallinen tuki löytyy myös esimerkiksi Dexcom Share -jakopalvelulle, eikä Nightscoutiakaan ole unohdettu.


 

Päivitys 27.4.2019

Spiken kohtalo

iPhonessa eli iOS-laitteissa MiaoMiaon kanssa käytettävä, tässäkin jutussa esillä ollut Spike -sovellus on kokenut kovia Applen tiukennettua jakeluoikeuksia ja sertifikaatteja koskevia säännöksiään. Tästä johtuen Spike ei ole enää ladattavissa alkuperäisellä tavalla, ja Spiken kehittäjät miettivät tätä kirjoitettaessa uusia tapoja jaella sovellusta.

Niin kauan kun Spike ei ole saatavissa, kakkosvaihtoehtona iPhone- eli iOS-käyttäjillä MiaoMiaon yhteydessä toimii Tomato App. Itse sovellus on ilmainen, mutta jotkin ominaisuuksista maksullisia. Tarkemmat tiedot App Storesta.

Päivitys 26.9.2018

Alla lisätietoja esiin tulleista, kysellyistä ja muuttuneista asioista.

Suomennos

Spiken versio 2.5.2 toi mukanaan suomennoksen. Ensituntumalta suomennos vaikuttaa järkevältä, eikä niinkään Google Translate -tyyppiseltä mitä monissa sovelluksissa näkee.

Suomenkielinen notifikaatio

Kielen voi valita Spiken asetuksista, kohdasta General (Yleiset).

Etäilmoitukset

Spike sisältää epävirallisen tuen Dexcom Sharelle, jonka myötä hälytykset esimerkiksi matalista sokereista saa toimitettua seuraajien puhelimiin.

Dexcom Followin notifikaatio etäseuratusta MiaoMiaosta

Ominaisuuden käyttöönotto vaatii Dexcom Share -tilin luomisen, jonka lisäksi Spiken asetuksista kytketään Dexcom-jako päälle.

Seuraajan puhelimeen asennettavaan Dexcom Follow -sovellukseen (App Store / Google Play) määritellään raja-arvot hälytyksille. Kullekin näistä voi lisäksi määritellä oman hälytysäänensä.

Ilmoitukset näkyvät ja kuuluvat seuraajan puhelimessa push-notifikaatioina, ja Dexcom Followin äänivalikoima takaa sen että niihin todella havahtuu.

Dexcom Followilla voi myös seurata glukoosikäyrää etänä

Hälytysten vastaanottamisen lisäksi seuraajalla on mahdollisuus myös tarkkailla glukoosikäyrää viimeisimmän 24h ajalta.

Pienten alkukankeuksien jälkeen Dexcom-jaon hälytykset toimivat testeissämme moitteetta. Korostettava on kuitenkin, että tämä ominaisuus perustuu epäviralliseen tukeen, ja tämä kannattaa pitää mielessä. Dexcom itse ei ole tekemisissä tämän epävirallisen tuen kanssa.

Android-käyttäjille sama tuki on saatavissa xDripin kautta.

Muut integraatiot

Spike mahdollistaa datan syytämisen Nightscoutiin, joka on verkkoon palvelimelle asennettava ohjelmisto diabeetikon arvojen monitorointiin (monine lisäominaisuuksineen).

Nightscout puolestaan mahdollistaa arvojen seuraamisen (sekä hälytysten hyödyntämisen) useiden sovellusten kautta, niin puhelimien kuin älykellojen näytöillä. Nightscoutista lisää täällä.

Lisäksi Spikestä saa vietyä kertaluontoisena CSV-tiedoston jolla datat saa tuotua SiDiary -sovellukseen. Tuki löytyy myös IFTTT -triggereille. IFTTT:stä lisää täällä.

Akun kestävyys

Ensimmäisellä täydellä latauksella MiaoMiaon akku kesti noin 40 vuorokautta, ja tuon jälkeen akun kuluvuus on jatkunut käytännössä samalla kaavalla.

Akun lataamisessa uudelleen täydeksi kesti noin 1-2 tuntia.

Sauna

Saunassa allekirjoittanut itse ei ole MiaoMiaota kokeillut, joten henkilökohtaista kokemusta laitteen kestävyydestä siellä ei ole.

Muilta käyttäjiltä kuuultuna ja luettuna vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei MiaoMiao ole moksiskaan saunomisesta. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin harjoittaa, sillä valmistaja ei kuitenkaan tuota saunakestävyyttä voi luvata.

MiaoMiaonhan saa myös otettua väliaikaisesti Libren päältä pois. Tätä tehtäessä tulee muistaa painaa Libren sensoria ihoa vasten, jottei sensori irtoa samalla kun MiaoMiaota irrotetaan.

META

Spiken jakelukanava on muuttunut. Aiemman TestFlightin tilalle on jakelukanavaksi tuotu App Center. Lisätietoa ja asennusohjeet täällä.

Aktiivisen käytön jatkuessa Spiken sovellus on jumiutunut joitakin kertoja, mutta palannut toimivaksi heti sovelluksen pakotetun uudelleenkäynnistyksen myötä. Ongelma vaikuttaa enimmäkseen versiokohtaiselta, eikä sinänsä ole varjostanut muilta osin mainiota käyttökokemusta.

MiaoMiao

  • Valmistaja: High Brilliant Technology
  • Saatavuus: mm. HBT verkkokauppa, Diabetika.es
  • Hinta: 185-200 €
  • Testikokoonpano: iPhone X, Apple Watch
  • Vaatimukset:
    • Libre-sensori
    • Älypuhelin (iOS/Android) jossa Bluetooth
    • Sensorin aktivoimiseen Libren ulkoinen lukija tai Libren oma sovellus
      • NFC ei siis ole vaatimus mikäli voit aktivoida sensorin Libren ulkoisella lukijalla
    • Mobiilisovellukseksi Spike (iOS), xDrip+ (Android) tai Glimp (Android)