Verenpaineiden kotimittaukset ovat nykypäivänä hyvin yleinen toimenpide, myös diabeetikkojen joukossa.
Valtaosa käytetyistä kotimittareista on sorttia jotka näyttävät tulokset mittarin omalla näytöllä, ja osa laitteista sisältää myös sisäisen muistin johon tulokset tallentuvat.
Älypuhelimien kanssa juttelevia mittareita markkinoilla on myös ollut jo jonkin aikaa, ja näistä testissämme on nyt QardioArm.
Kuten muutkin kotiverensokerimittarit, myös QardioArm on sertifioitu päteväksi laitteeksi erinäisin sertifikaatein, joista lisää täällä.
Muista mittareista poiketen QardioArm ei sisällä omaa sisäistä näyttöä, sillä kaikki mittaustoiminnot hoidetaan älypuhelimen tai älykellon näytöltä, jonne myös tulokset tulevat.
Muodoltaan harkkomainen mittari on saatavissa valkoisena, sinisenä, punaisena ja kultaisena. Kompaktiuteen on selkeästi panostettu, sillä musta mansettikin kiertyy kätevästi mittarin ympärille kun mittari ei ole käytössä.
Virran mittari saa sen päätyyn upotettavista neljästä AAA-paristosta, ja virrat menevät automaattisesti päälle kun mansetin vetää käyttövalmiiksi mittarin ympäriltä. Takaisin mittarin ympärille kieputeltuna virrat katkaistaan automaattisesti, erillistä on/off-kytkintä mittarissa ei siis ole.
Applikaatio
Ensimmäistä kertaa Qardion sovellusta (iOS / Android) käytettäessä luodaan profiili Qardion järjestelmään ja muodostetaan Bluetooth-laitepari. Mansetti avataan, asetetaan olkavarren ympärille mittari kyynärtaipeen linjalle ja älypuhelimella kosketetaan mittaria, jolloin pari muodostuu ja QardioArm on kaikin puolin käyttövalmiina.
Sovelluksen näkymä verenpainemittauksia varten on tehty hyvin helppokäyttöiseksi ja yksinkertaiseksi. Mittaus aloitetaan miltei puolet koko puhelimen näytöstä vievällä vihreällä aloitusnapilla, ja mansetin kiristyessä luvut vilisevät systolisen paineen kohdalla aivan kuten muissakin mittareissa.
Mittauksen valmistuttua arvot näytetään sovelluksessa, ja niitä sivulle huitaisten nähtävillä on myös värikartta joka kertoo tuloksen optimaalisuudesta selkeästi visualisoiden. Visualisoinnissa käytetään pohjana WHO:n luokituksia.
Kätevänä lisäominaisuutena mittauksia voi tehdä myös vierastilassa, jolloin otettua tulosta ei tallenneta oman profiilin tietoihin. Vierastilassa tehdyn mittauksen tuloksen voi lähettää eteenpäin sähköpostitse suoraan sovelluksesta heti mittauksen valmistuttua.
Toinen kätevä, asetuksista päälle laitettava ominaisuus on keskiarvomittaus. Tällöin QardioArm mittaa verenpaineen kertastartilla 2 tai 3 kertaa ja tallentaa näiden tuloksista lasketun keskiarvon yhtenä tuloksena kantaan. Mittausten välille automaattisesti tulevan tauon pituuden voi määritellä 15-60 sekunnin välille.
Kaikille tallennettaville tuloksille voi lisätä merkintöjä tekstin muodossa, sekä mittauksen valmistuttua että jälkikäteen muokaten. Jälkikäteen muokkaaminen tapahtuu historianäkymästä, jossa kaikki mitatut tulokset näkyvät oletusarvoisesti listanäkymässä.
Saatavilla on myös graafi-, kalenteri-, kartta- sekä sydängraafinäkymät. Näistä graafinäkymässä näytetään arvoja päivä-, viikko- ja kuukausiperusteisella aikajanalla. Kalenterinäkymässä nähdään almanakkatyylisesti minä päivinä mittauksia on tehty ja milloin ei.
Karttanäkymässä mittaustulokset on sijoitettu niihin pisteisiin kartalla joissa mittauksia on tehty — QardioArm kun tallentaa myös sen älypuhelimen sijaintitiedon minkä kautta mittausta suoritetaan. Sijaintitiedon tallennuksen saa tottakai myös kytkettyä pois päältä.
Viimeinen eli sykegraafinäkymä on käytännössä toisinto varsinaisesta graafinäkymästä, mutta verenpainearvojen sijasta näytetään mittausten yhteydessä tallentuneita sykelukuja.
Sen lisäksi että arvoja voi näyttää lääkärille ja hoitajalle ihan vain omalta luurilta, voi yhteenvetoraportteja lähettää sovelluksesta myös sähköpostitse. Tätä nopeuttamaan sovelluksen asetuksiin voi tallentaa lääkärin nimen ja sähköpostiosoitteen, jolloin yhteenvetoraportin lähettäminen tapahtuu jatkossa kirjaimellisesti sekunnissa parissa.
Yhteenvetoraportti koostuu lähettäjän perustiedoista (nimi, sähköposti, ikä), kahdeksan viikon keskiarvoista (graafi), min/keskiarvo/max-tuloksista viimeisen 7/30/60/90 vrk ajalta (taulukko), sykkeen keskiarvoista kahdeksan viikon ajalta (graafi) sekä sykkeen min/keskiarvo/max-tuloksista viimeisen 7/30/60/90 vrk ajalta (taulukko).
Bonuksena sähköpostiviestiin on sisällytetty viimeisimpiä yksittäisiä tuloksia CSV-tiedostona.
Sovelluksen lisäominaisuuksia ovat muun muassa tuloshistorian jakaminen läheisille, toistuvat muistutukset joilla motivoidaan mittaamaan useammin, sekä valokuvaesityksen toisto mittauksen ollessa käynnissä.
iPhone-käyttäjille sovellus tarjoaa mahdollisuuden integrointiin Apple Healthin kanssa, ja vastaavasti Android-käyttäjillä integrointiin Google Fitin ja Samsung Healthin kanssa.
Älykellojen käyttäjiä Qardio hemmottelee myös, sillä esimerkiksi Apple Watchin näytöltä voi käynnistää verenpainemittauksen sekä tutkailla rajatusti historiaa. Applen älykellojen ohella Qardio tukee myös osaa Android Wear -älykelloista.
Yhteenveto
Kätevä, kompakti ja älykäs ratkaisu verenpaineiden mittaamiseen, niin kotona kuin reissussakin. Helppokäyttöisyyden ohella graafit, yhteenvetojen kätevä lähettäminen ja älykellotuki motivoivat mittailemaan selkeästi enemmän kuin perinteiset mittarit.
Mansetin pysyvyys olkavarressa on hyvä, ja mahdollisista epäluotettavista mittaustuloksista sovellus kertoo, olipa syynä sitten mansetin ja ihon välinen vaate, huono asento, epävakaa pulssi tai vaikkapa yskänpuuska kesken mittauksen.
Sovelluksen ulkoasu miellyttää silmää ja käytettävyys on hyvä, joskin jonkin päivityksen jälkeen käyttöliittymässä oli havaittavissa selkeää hidastumista erityisesti asetuksissa liikkumisen yhteydessä. Tämän ongelman uskoisi kuitenkin lähtevän seuraavassa päivityksessä, sen verran ahkerasti Qardio sovellustaan pitää ajan tasalla.
Miellyttävämpää tapaa verenpaineiden mittaamiseen ja omatoimiseen seuraamiseen on vaikea keksiä.
QardioArm
Valmistaja: Qardio
Hinta: 149,90 eur (Verkkokauppa.com)
Vaatimukset: Yhteensopiva iOS/Android-älypuhelin (toimii myös älykelloissa)
0 vastausta artikkeliin “Testissä QardioArm”