Hypokoirien maine on kiirinyt viime vuosina diabeetikoiden ja läheistensä joukossa, ja tätä kirjoitettaessa virallisen koulutuksen saaneita hypokoiria on Suomessa 53. Virallinen koulutus tapahtuu Hypokoira ry:n kautta, ja kuluvan vuoden aikana uusia hypokoiria odotetaan valmistuvan noin 20.
Vantaalainen Kia Häggblom on yksi onnellinen hypokoiran omistajista. Kian hypokoira Repe on rodultaan novascotiannoutaja eli tolleri, ja ensitapaaminen Repen ja Kian välillä tapahtui vuonna 2012.
Kia kertoo joutuneensa noina aikoina hyvin usein hypoglykemioissa sairaalaan, osa kerroista tajuttomana ja osa kerroista juuri ja juuri tajuissaan. Vanhemmat olivat havainneet kirjoituksia hypokoirakoulutuksista, ja päättivät lähestyä Hypokoira ry:tä aiheesta.
Repen saavuttua taloon 2012 aloitettiin hypokoirakoulutus vuonna 2013, ja valmista aktiivikoulutuksen osalta tuli noin vuoden päästä. Koulutus rakentui jaksottaisiin koulutustapaamisiin, joissa Repeä opetettiin sekä havaitsemaan hypotilanteita, että toimimaan tietyllä tavalla siten että Kia havahtuu hypotilanteen tullessa.
Osana koulutusta Kialta muun muassa kerättiin hypoissa iholta hajunäytteitä, joiden tuoksun Repe opetteli havaitsemaan hypon tullessa. Repen kohdalla tavaksi ilmaista hypo opetettiin kuonolla kämmenselkään tökkiminen, joka ei varmasti menisi Kialta ohi.
Tökkimisen lisäksi Repe oppi myös tuomaan Kialle pillimehun suussaan, avaamattomana ja ehjänä. Tästä esimerkki oheisessa videonpätkässä.
Aktiivikoulutuksen päätyttyä Repen kanssa edettiin käytöskoulutuksen kanssa siten, että varsinainen valmistuminen tapahtui vuoden 2016 kevätkesällä. Tästä huolimatta Repe aloitti työskentelyn jo reippaasti ennen valmistumistaan, sillä käytännön työ on olennainen osa koulutusprosessia.
Useat koirat valmistuvat huomattavasti Repeä nopeammin, sillä kokonaisuuteen vaikuttavat koiran yksilölliset ominaisuudet kuten rauhallisuuden saavuttaminen.
Kia on kokenut Repen suureksi avuksi erityisesti ennalta-arvaamattomissa hypoissa, joita muun muassa pumppuhoidon, kynähoidon ja eri insuliinien välillä kokeilemisesta johtuva tasapainoilu on herkästi aiheuttanut.
Arjessa Repe kulkee mukana kodin ja lenkkien ohella tarvittaessa myös esimerkiksi kaupoissa tai kahviloissa. Vaikka nykyinen uudistettu lainsäädäntö sallii hypokoirien tuomisen erinäisiin kaupallisiin tiloihin asianmukaisella hypokoiramerkinnällä (yllä) varusteltuna, myös ihmettelijöitä vielä riittää, osin muuttuneen lainsäädännön tuoreuden vuoksi.
Hypokoiran saa siis viedä esimerkiksi ruokakauppaan samalla tavalla kuin esimerkiksi opaskoiran, kunhan koiralla on päällänsä virallinen hypokoiramerkki/valjaat.
Hypokoiran omistajat saavat usein myös kyselyitä saako koiraa paijata tai rapsuttaa, mutta tämä normaalisti ei ole sallittua koska hypokoira on työmoodissa omistajansa seurassa.
Iän karttuessa Repen ja Kian suhde on syventynyt tottakai myös muuten kuin hypoasioissa, ja Repestä on tullut korvaamattoman avun ohella rakas perheenjäsen. Tammikuussa 2018 Repen kaveriksi tuli myös 10-viikkoinen tolleri Paavo (kuvassa), jonka kouluttamista Repen tavoin hypokoiraksi perhe harkitsee.
Kia suositteleekin hypokoirakoulutusta lämpimästi koiran rodusta riippumatta — koulutettuja kun löytyy muun muassa villakoirina, labradorinnoutajina, spanieleina, kultaisina noutajina sekä novascotiannoutajina. Myös sekarotuiset ovat edustettuina.
Erityistä apua hypokoirasta on perheissä joissa lapsella on ykköstyypin diabetes, mutta yhtälailla hypokoirasta on hyötyä yllättävistä tai toistuvista, selittämättömistä hypoista tai vaikkapa insuliiniyliherkkyydestä kärsiville diabeetikoille.
Lisätietoja hypokoirakoulutuksista Hypokoira ry:n sivuilta. Yhdistys löytyy myös Facebookista.
0 vastausta artikkeliin “Repe tuo hypoilijalle pillimehun”