,

Testissä Tandem t:slim X2 ja Dexcom G6

Loppuvuodesta 2022 minulle tarjoutui mahdollisuus päästä testaamaan elämäni ensimmäistä ns. keinohaimaa, tai oikeammin keinohaimakokoonpanoa.

Tandemin t:slim X2 -insuliinipumpusta ja Dexcomin G6 -sensorista koostuva kokoonpano oli jo aiemmin kiinnostanut kovasti, erityisesti kuultuani ensimmäisiä suomalaisten kokemuksia siitä Oulun suunnalta.

Aiempi omakohtainen kokemukseni insuliinipumpuista ylipäätänsä ei ole pitkä, sillä ensimmäisen pumppuni Omnipodin sain käyttöön runsas vuosi sitten, ja sen jälkeen siirryin Omnipod Dashiin eli saman pumpun kehittyneempään versioon.

Olen kuitenkin asunut ja elänyt parisuhteiden myötä useamman Medtronic -pumppuilijan kanssa, joten päivittäistä arkikäyttöä olen todistanut jo vuosien ajan. Viimeisimpänä tutuksi näistä kuvioista tuli Medtronic 780G, joka siis on toinen kahdesta Suomessa jakelussa olevista keinohaimakokoonpanoista. Lisäksi Ypsomed on ilmeisesti tulossa myös keinohaimamarkkinoille YpsoPump + Dexcom -yhdistelmällä.

Todettakoon disclaimerina myös, että minulla on läheiset kontaktit useamman eri pumppuvalmistajan / maahantuojan / edustajan kanssa, ja olen nähnyt nyt jo sadoissa ykköstyyppien tapaamisissa käytännössä kaikkia Suomessa jakelussa olleita pumppumalleja. Omakohtainen kokemus on kuitenkin aina omakohtainen, ja tässä jutussa kuten muissakin Ykköstyypit ry:n sivuilla julkaisemissani jutuissa käsittelen laitteita läpinäkyvästi, myös mahdolliset ongelmakohdat esiin tuoden. Pumpun valmistaja/edustaja ei siis ole vaikuttanut mielipiteisiini tässä artikkelissa eikä artikkeli ole valmistajan/edustajan käsialaa

Suomalaiseen suuhun suht monimutkaisesti nimetty Tandem t:slim X2 esiintyy tämän jutun edetessä vain Tandemina, Dexcom G6 puolestaan Dexcomina. Dexcomista olen aiemmin kirjoittanut kokemuksia pariinkiin otteeseen, joten pelkkään siihen keskittyvä tarkempi kokemus löytyy vaikkapa tästä artikkelista.

Näyttö, akku ja klipsi

Ulkoisesti Tandemin pumppu on jotakuinkin samankaltainen muiden pumppujen kanssa, tumma mötikkä jonka yläkulmasta lähtee kanyylin letku kiemurtelemaan kohti käyttäjän kroppaa.

Kosketusnäytön toimintoihin mentäessä on ensin aktivoitava näyttö fyysisellä napilla, ja vielä paineltava näyttölukko auki numeronappeja (1, 2, 3) järjestyksessä hiplaten. Alkuun tämä tuntuu ylisuojelevalta, mutta hyvin nopeasti siitä tulee rutiini joka ei todellisuudessa hidasta toimintaa oleellisesti.

Fyysinen nappi voisi olla selkeämmin sormeen ”osuva”, sillä varsinkin kylmässä ilmassa sormenpäiden tunnon ontuessa napin kohdan löytäminen siihen katsomatta voi helposti mennä millin pari ohi niin ettei varsinaista painallusta saakaan aikaiseksi. Kenties karkeammaksi muodoltaan tai millin verran pumpun pinnasta ylöspäin?

Laitteen takaosassa sijaitsee paikka insuliinisäiliölle, ja päädystä pienen kumiläpän alta puolestaan löytyy Micro-USB -reikä pumpun akun lataamista varten. Monesta muusta pumpusta poiketen Tandem ei siis käytä vaihdettavia paristoja, vaan kiinteää sisäistä akkua jonka lataaminen joidenkin päivien välein muodostuu myös osaksi tärkeitä arkirutiineja.

Valmistajan mukaan akku kestää parhaimmillaan viitisen päivää kun käytössä on myös Dexcom, ja ilman Dexcomia seitsemisen päivää. Tuo viiden päivän kesto on toteutunut hyvin testijaksoni aikana.

Pumpun kiinnitys vaikkapa vyötärölle tai taskun reunaan onnistuu helposti mukana tulevan klipsillisen suojakotelon avulla. Kiltisti ehjänä koko testijakson ajan pysynyt klipsi on pyöriteltävissä ympäri, ja pitävyydeltään se on juuri sopivan jämäkkä.

Tandem paidan kauluksessa

Asetukset

Jotta pumppu voidaan ottaa käyttöön, on sen asetuksiin määriteltävä perusasetusten kuten kielivalintojen ja kellonaikojen lisäksi insuliinin annosteluun vaikuttavat asetukset. Nämä näpytellään profiilien takaa löytyviin kohtiin, sisältäen perusbasaalin, korjauskertoimen, hiilarisuhteen sekä tavoitesokeriarvon.

Yhden profiilin sisään näitä arvoja voi säätää haluamilleen kellonajoille kullekin erilaisiksi, toisinsanoen vaikkapa niin että perusbasaali on yön aikana 0,75, aamusta työpäivän loppuun 1,0 ja loppuillan ajan 0,85. Tavoitesokeriarvo on Control-IQ -automatiikan päällä ollessa kiinteästi 6,1.

Profiileja puolestaan voi luoda jopa kuusi kappaletta, joten esimerkiksi vuorotyöläisen tietäessä yövuorojen aikaan sokereidensa käyttäytyvän eri tavalla kuin aamuvuoroputkissa, on hyvä luoda valmiit profiilit molemmille skenaarioille. Vastaavasti esimerkiksi kuukautiskierron mahdollisia vaikutuksia sokereihin voi yrittää taklata profiilien kautta.

Control-IQ eli äly joka toimii keinohaimatoiminnon takana, tarvitsee asetuksiinsa käyttäjän painon sekä arvion kokonaisinsuliinin määrästä vuorokaudessa (tämä kannattaa käydä päivittämässä jos määrä muuttuu oleellisesti).  Muita säädettäviä asetuksia annosteluun liittyen ovat pikaboluksen määrä, maksimiboluksen suuruus sekä perusannoksen raja (u/h).

Käyttöohjeessa suositellaan täyttämään myös tiedot unirytmistä, mutta tämän osuuden testaus osaltani odottaa edelleen sitä hetkeä elämässäni etteivät unirytmini vaihtuisi jokaikinen päivä täysin päinvastaisiksi edellisiin päiviin verrattuna :). Unirytmejä voi luoda kaksi kappaletta.

Hälytyksien säätäminen kohdilleen onnistuu monenlaiseen erilaiseen tapahtumaan, kuten säiliön vaihtopyyntöön, kanyylin ja letkun tarkastamiseen liittyen. Pumppuun voi lisäksi säätää omat hälytysrajat (korkea, matala, korkea/matala nousu/laskuvauhti), jotka voivat itseasiassa olla erilaiset kuin Dexcomin appiin on säädetty kännykässä.

Se varsinainen äly

Tandemin taustalla jylläävä Control-IQ on melkoinen vyyhti algoritmeja, joiden toimintatavoista kerrotaan laitteen käyttöohjeessa hyvin yksityiskohtaisesti. Käyttäjän onneksi näitä kaikkia toimintatapoja ei tarvitse ajatella 24/7, mutta avataan tiedoista osa tässä.

Control-IQ säätää insuliinin annostelunopeuksia ja -määriä automaattisesti Dexcomilta saamiensa sokeriarvojen perusteella. Pumppua voidaan käyttää Control-IQ päällä tai pois, mutta luonnollisesti ns. keinohaimatuloksiin päästäkseen Control-IQ:ta tulee pitää päällä.

Syömisiin, juomisiin ja sinnikkäiden korkeiden korjaamisiin käyttäjä annostelee edelleen itse boluksia, aterialaskurin toimiessa annostelussa apuna asetuksiin määriteltyjen hiilarisuhteiden ja muiden lukujen perusteella.

Control-IQ ei siis ole täysautomaatti joka poistaisi manuaalisten ateriabolusten tarpeen —  kuten ei mikään muukaan keinohaimakokoonpano tämänhetkisillä markkinoilla.

Tiivistettynä Control-IQ reagoi todellisiin sokeriarvoihin sekä ennakoi, mitä arvot voivat olla 30min kuluttua. Basaalin annostelua pumppu hienosäätää ”lennossa” automaattisesti perustuen ennakoituun sokeriarvoon, aktiiviseen profiiliin sekä asetuksissa säädettyihin arvoihin.

Lennossa muuttuvan basaalin lisäksi pumppu tekee isompia korjauksia myös automaattisella korjausboluksella (max 1 krt/h). Ei pidä kuitenkaan ajatella että ”korjaako pumppu todella vain kerran tunnissa”, sillä tuo basaalin jatkuva automaattinen hienosäätö on yhdessä korjausboluksen kanssa hyvin tehokas yhdistelmä.

Control-IQ indikoi pienellä ikonillaan mitä on tapahtumassa

Tandem indikoi statuksestaan graafin lisäksi sen vasemmasta yläkulmasta löytyvällä pikkuikonilla, jonka tosin voisi toivoa olevan hitusen suurempi jos käyttäjällä sattuu olemaan jonkinlaisia ongelmia näkökyvyn kanssa.

Alla otteita käyttöohjeista löytyvistä tarkemmista toimintatavoista insuliinin annostelun suhteen. Näissä perusannostelun voi ajatella siis basaaliksi.

Profiilin perusannoksen annostelu

Kun ennakoitu sokeriarvo on tavoitealueella, pumppu annostelee insuliinia aktiivisen profiilin asetuksissa määritellyillä määrillä.

Vähennetty insuliinin annostelu

Jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä laskenut tavoitteeseen tai sen alle, annostellun insuliinin määrää aletaan laskea jotta todelliset sokeriarvot saataisiin pidettyä tavoitealueella. Oheiset kaaviot kuvaavat kuinka järjestelmä käyttää 30min ennusteita pienentääkseen insuliinin annostelua asteittain suhteessa aktiivisen profiilin perusannokseen.

Vasen kuva näyttää ennusteen, oikea sen miltä insuliini ja sokeriarvot voivat näyttää jos käyrä jatkaa samaa trendiä.

Perusannosta vähennetty tai annostellaan 0 yksikköä

Control-IQ voi vähentää perusannoksen annostelua tiettyyn prosenttiosuuteen perusannoksesta tai pysäyttää sen kokonaan. Jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä laskenut alle tavoitteen, insuliinin annostelua vähennetään ja perusannos voidaan asettaa 0 yksikköön tunnissa jotta todelliset sokeriarvot saataisiin pidettyä tavoitealueella.

Manuaalisia boluksia voi edelleen annostella, vaikka Control-IQ vähentäisi perusannosta tai pysäyttäisi sen. Oheiset kaaviot kuvaavat milloin Control-IQ voi asettaa perusannoksen annostelumääräksi 0 yksikköä tunnissa, ja koska se jatkaa pienennettyä annosta sen jälkeen kun 30min ennuste on ylittänyt tavoitesokeriarvon.

HUOM! Kun Control-IQ asettaa perusannokseksi 0 yksikköä/h, boluksen annosteluja jatketaan silti normaalisti. Toisinsanoen vaikka Control-IQ olisi asettanut perusannokseksi 0 yksikköä/h, voit silti antaa itse ateria/korjausboluksia, ja sen lisäksi myös mahdollinen jatketun boluksen jäljellä olevan boluksen annostelu jatkuu normaalisti.

Perusannoksen annostelun lisääminen

Jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä noussut yli tavoitealueen ylärajan, annostellun perusannoksen määrää aletaan nostaa jotta todelliset sokeriarvot saataisiin pidettyä tavoitealueella. Oheiset kaaviot kuvaavat, milloin Control-IQ voi nostaa ja annostella maksimiin nostettua perusannosta.

Maksimi-insuliinin annostelu

Jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvosi on 30min päästä noussut yli tavoitealueen ylärajan, mutta insuliinin annostelun maksimimäärä on saavutettu, Control-IQ lopettaa perusannoksen annostelumäärän nostamisen.

Insuliinin annostelun maksimimäärä on laskettu arvo, joka riippuu yksilöllisestä korjauskerroinasetuksesta (profiilissa), Control-IQ:n arvioimasta päivittäisestä insuliinin kokonaismäärästä perustuen todellisiin päivittäisiin insuliinin kokonaismäärien arvoihin sekä nykyisestä aktiivisesta insuliinista (IOB, insulin on board).

Automaattinen korjausboluksen annostelu

Jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä noussut 10 mmol/l:iin tai sen yli ja jos Control-IQ joko nostaa insuliinin annostelua tai annostelee maksimimäärää insuliinia, pumppu annostelee automaattisesti korjausboluksia yrittäen pitää arvot tavoitealueella.

Automaattinen korjausbolus annostelee 60 prosenttia kokonaiskorjausboluksesta, joka on laskettu aktiivisen profiilin korjauskertoimen ja ennakoidun sokeriarvon perusteella. Automaattisen korjausboluksen tavoitesokeri on 6,1 mmol/l.

Automaattinen bolus annostellaan enintään kerran 60 minuutissa, eikä sitä annostella jos automaattisen tai manuaalisen boluksen aloittamisesta, peruuttamisesta tai loppuun suorittamisesta ei ole kulunut 60 minuuttia.

Jatketun boluksen osalta tämä 60 minuutin laskeminen alkaa vasta, kun ”annostele nyt” -kesto on päättynyt. Prosenttiosuus ja kesto bolusten välillä on suunniteltu siten, että insuliini ei pääse kasautumaan, sillä sen seurauksena sokeriarvot voisivat laskea vaarallisen alhaisiksi.

Jokaisen automaattisen korjausboluksen voi peruuttaa tai pysäyttää manuaalisesti annostelun aikana samalla tavoin kuin pysäyttäisit manuaalisen boluksen. Maksimimäärä insuliinia jonka automaattinen korjausbolus annostelee, on 6 yksikköä. Tätä arvoa ei voi nostaa, mutta voit päättää annostella manuaalisen boluksen, kun automaattinen korjausboluksen annostelu on päättynyt.

Control-IQ ja aktiviteetti

Liikuntaa harrastaville Tandem tarjoaa liikuntatilan, jolloin Control-IQ käyttää tavoitesokereina aluetta 7,8 – 8,9 mmol/l. Liikuntatila aktivoidaan ja deaktivoidaan manuaalisesti, ja liikuntatilassa ollessaan pumppu käyttäytyy seuraavasti.

  • Perusannosta vähennetään, jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä laskenut 7,8 mmol/l:iin tai alle.
  • Perusannos asetetaan 0 yksikköön tunnissa, jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä laskenut 4,4 mmol/l:iin tai alle.
  • Perusannosta lisätään, jos Control-IQ ennakoi että sokeriarvo on 30min päästä noussut yli 8,9 mmol/l:iin tai yli.
  • Korjausboluksien suhteen Control-IQ toimii liikuntatilassa kuten normaalitilassakin.

Lääkärille dataa Clarityn ja Glookon kautta

Samalla kun Tandem pystyy käyttämään Dexcomin tietoja hyödykseen 24/7 -elämässä, ovat Dexcomin hyödyt saatavilla myös Dexcomin oman appin kautta niin Androidilla kuin iPhonessa.

Molempiin voi konfiguroida omat hälytysrajansa — tarvittaessa erilaiset kuin mitä ne Tandemin pumpussa ovat — ja kaikki tämä data kulkeutuu myös Dexcomin monipuoliseen pilvipalveluun Clarityyn, jota osa hoitopaikoista käyttää aktiivisesti. Claritystä lisää vanhassa Dexcom (G5) -jutussa.

Näiden lisäksi lääkärille voi purkaa dataa myös Glookon kautta, jota jotkut meistä muistelevat myös nimellä Diasend. Tästä datasta lääkäri näkikin ensimmäisen Tandem -käyttöjaksoni jälkeen tuloksia ja ilmoitti niiden ensimmäistä kertaa ”näyttävän loistavilta”.

Glooko

Omakohtaiset kokemukset

Yhdistelmä on tätä kirjoitettaessa ollut käytössäni viitisen kuukautta. Alkuvaiheessa määriteltyjen asetusten säätäminen optimaaliselle tasolle tapahtui 1-3 viikon sisällä käyttöönotosta, jonka myötä pumppu alkoi suoriutumaan tehtävistään melkolailla optimaalisesti.

Tässä vaiheessa todettakoon että aiemmat pumppuni ovat olleet letkuttomia (Omnipod, Omnipod Dash). Alkuun siis letkullisuuteen totuttautumista joka todennäköisesti olisi samankaltainen kokemus millä tahansa letkullisella pumpulla.

Ensimmäisten viikkojen aikana kesti siis hetken tottua letkuun, ja se tarrautuikin useampia kertoja tietyn oven kahvaan. Tämä ”opettelujakso” oli lopulta nopeasti ohi — nykyisin en siis enää jää kiinni tuossa samassa oviaukossa, vaikka siinä vatsankin joutuu vetämään sisään (ovi aukeaa vain noin 30% leveydelle).

Alkuun tapahtui usein myös niin, että vaikkapa sängyltä jääkaapille lähtiessä pumppu ei ollut taskussani tai klipsillä kiinni, ja tästä syystä se lennähti roikkumaan kanyylistä ilmassa. Pari-kolme kertaa päädyin varmuuden vuoksi vaihtamaan kanyylin ihan vain siltä varalta josko se olisi ottanut hittiä noista nykäisyistä.

HbA1c oli ehtinyt laskea 75 -> 48

Näistä letkullisuuteen liittyvistä totuttautumiskysymyksistä pumpun muuhun käyttökokemukseen mentäessä on yleisarvosana nostettava melkoisen korkealle.

Ensimmäisten noin 4kk jälkeen mitattu HbA1c oli ehtinyt laskea 75 -> 48, ja aika tavoitealueella (3,9-10 mmol/l) oli lähes tuplaantunut koko aiempaan diabetesuraan nähden.

TIR- eli Time in Range -arvoni on pääsääntöisesti ollut elämäni aikana maksimissaan 30-40% välissä. Mentäessä toista kuukautta Tandemin kanssa TIR oli ehtinyt hakeutua jo 70-80% välimaastoon, josta se on vaihdellen elänyt kaikkialla 60-80% välissä.

Väliin on mahtunut lukemattomia yksittäisiä 85-98% päiviäkin, ilman sen erikoisempaa ylipanostamista omahoitoon. Viimeisen parin kuukauden aikana olen kärsinyt muista terveysongelmista, jotka ovat pudottaneet TIR-arvoa alkuviikkojen ja -kuukausien jälkeen 60-70% tietämille. Muutamia kanyylejä olen onnistunut asentamaan huonosti vetävään kohtaan kropassani tai niiden kohdalla imeytyvyys on kärsinyt jonkin aiemmin mainitsemistani nykäisyjen vuoksi.

Silti tulos on suorastaan ällistyttävä aiempaan D-uraani nähden. Tandemin ts. Dexcomin kohdalla TIR lasketaan kaikesta pumpun käyttöajasta, huolimatta siitä onko käytössä ollut Control IQ -automatiikka vaiko ei.

Sairastelun väsyttäessä muutenkin väsyneen kroppani & mieleni, en löytänyt energiaa säätää perusbasaaleja korkeammalle tai luoda omaa sairasteluprofiilia, joka todennäköisesti olisi pelastanut tilastoja ainakin jonkin verran. Mutta tästä taas terveempänä! Kävelyprofiilin sentään sain noin kuukausi sitten aikaiseksi, sillä vuosien pyörätuolielämän jälkeen joudun laskemaan basaalejani kävelypäivinä urakalla. Tuosta profiilista onkin nyt ollut dramaattisesti apua kävelypäiviin.

Käytettävyydeltään pumppu on yksinkertaisesti hyvä, vaikka tottakai jokaikiseen pumppuun toivoisi nykyaikaisten älypuhelimien tapaisia full-featured näyttöjä. Sulautuminen ykkösen arkeen on ollut loppupeleissä hyvin vaivaton.

Annosopas ja bolustamisen vaiheet

Asetusten säätämisen lisäksi bolustaminen, annosoppaan käyttäminen, jatketun boluksen käyttäminen (pizzabolus) ja hälytysten mukaan reagointi kaikki toimivat näin tekniikkaan muuten hyvin tottuneella oikein mukavasti. Tekniikkaan tottumatotmalle varmasti aiheuttaa alkuun harmaita hiuksia kuten mikä tahansa muukin tekninen vempele — mutta kun sen kertaalleen saa toimimaan, helpottaa jo kummasti.

Kanyylin, erityisesti viistokanyylin, asentaminen tapahtuu hujauksessa helposti, ja säiliön vaihtaminen on tehty suorastaan naurettavan helpoksi. Vanha säiliö vain irroitetaan *naps*, ja uusi säiliö laitetaan tilalle niin että se naksahtaa paikalleen. Kanyyleistä kokeilin myös pystykanyyliä — joka sekin teki tehtävänsä — mutta jotenkin tuo viistokanyylin asennusmekanismi tuntui allekirjoittaneesta mielekkäämmältä.

Se että pumppua mukana kuljettaessaan ei tarvitse miettiä paristojen mukaan ottamista, on sellainen luontainen lisä nykyajan powerbank-aikalaiselle jolla lähes aina kulkee powerbank mukana. Kuin piste i:n päälle tälle uudelle tulokkaalle D-elämässäni.

Koskaan en olisi voinut kuvitella pääseväni tällaisiin tuloksiin, ja uskon ettei tämä myöskään jää viimeiseksi pumpukseni tekniikan kehityttyä entisestään. Juuri nyt on kuitenkin hyvä. Oikein hyvä.

PS: Pumpun firmware on päivitettävissä, jonka myötä Tandem voi tuoda pumppuun myöhemmin uusia ominaisuuksia joista hyödyn saadakseen ei tarvitse vaihtaa pumppua uudempaan fyysiseen kappaleeseen.

Tuorein päivitys toi mukanaan annostelujen näkyvyyden graafin alalaitaan. Lisäksi jos pumpun annostelun keskeyttää nyt, voi sen tehdä määräajaksi (esim 15 min).

0 vastausta artikkeliin “Testissä Tandem t:slim X2 ja Dexcom G6”